• Συμπτώματα

   

  Η παρουσία κιρσών ή ευρυαγγειών.

   

  Πόνος ή δυσφορία στα πόδια.

  Αν αισθάνεστε πόνο, κάψιμο, φαγούρα, βάρος, κράμπες ή μούδιασμα στα πόδια σας, ειδικά μετά από παρατεταμένη περίοδο ορθοστασίας ή καθιστικής στάσης καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

   

  Οίδημα στα πόδια ή στους αστράγαλους.

  Το οίδημα στα πόδια, ειδικά αν γίνεται ιδιαίτερα έντονο προς το απόγευμα και επιδεινώνεται από την ορθοστασία, μπορεί να είναι αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας.

   

  Κουρασμένα ή βαρειά πόδια.

   

  Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος στα πόδια.

  Η εμφάνιση ερεθισμού, ερυθρότητας ή φλεγμονής στο δέρμα γύρω από τους αστραγάλους ή στην γαστροκνημία μπορεί να σχετίζεται με φλεβική ανεπάρκεια.

   

  Παρουσία πληγών στα πόδια.

  Οι πληγές αυτές εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή των αστραγάλων ή στο κατώτερο τμήμα της γαστροκνημίας. Συνήθως είναι ένδειξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας η οποία δεν έχει αντιμετωπισθεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

   

  Νυχτερινές κράμπες ή αίσθημα καύσους στα πόδια.

  Αισθάνεστε δυσάρεστο αίσθημα καύσους ή και ακόμη και πόνο στα πόδια, ιδιαίτερα προς το τέλος της ημέρας και κατά την νυχτερινή κατάκλιση; Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηρίζουν ένα σύνδρομο που ονομάζεται «σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών» (Restless Legs Syndrome – RLS), το οποίο όλο και πιο συχνά φαίνεται στις μελέτες να συνδέεται με την συνύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας.

   

  Άτονο φλεβικό έλκος

  Αποτελούν πάνω από το 70% όλων των ελκών και έχουν ως αιτιολογία τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια του ασθενούς. Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται και τα σχετικώς σπάνια έλκη λόγω λεμφοιδήματος ή καρδιογενούς οιδήματος, επειδή η αντιμετώπισή τους είναι συναφής.

  Τυπικά εντοπίζονται στην εσωτερική πλευρά της κνήμης μόλις πάνω από τον αστράγαλο, όπου η φλεβική πίεση είναι μέγιστη και υπάρχουν μεγάλες ανεπαρκείς διατιτρώσες φλέβες. Η κνήμη μπορεί να πρήζεται και να είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα. Το δέρμα μπορεί να έχει κοκκινωπή ή καφέ-μαύρη υπέρχρωση και περιοχές με λευκή ατροφία, ενώ στο δέρμα και στο υποδόριο λίπος προκαλείται λιποδερματοσκλήρυνση. Υπάρχει αρκετή φαγούρα και ξηροδερμία. Κάποια προκαλούν πόνο, ειδικά αν αναπτυχθεί λοίμωξη στους πέριξ ιστούς (δέρμα, υποδόριο λίπος). Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα φλεβικό έλκος να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό καθώς ακόμη και μεγάλα έλκη αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

   

  Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

 • Κιρσοί κάτω άκρων​

  Τι είναι οι Kιρσοί των Kάτω 'Aκρων; 

  ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

  Η Φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί την κυρίαρχη αιτία της εμφάνισης κιρσών στα κάτω άκρα, αλλά και μιας σειράς συμβαμάτων και επιπλοκών που με την πάροδο του χρόνου γίνονται μη αναστρέψιμες.

  Η χαλάρωση και η δυσλειτουργία των βαλβίδων των φλεβών είναι η αρχή της δημιουργίας της πάθησης.Έχει μελετηθεί η συχνότητα της πάθησης στις ΗΠΑ και έχει βρεθεί ότι 80 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια μορφή φλεβικής νόσου, δηλαδή πάνω από 25% του γενικού πληθυσμού.

  Με την πάροδο της ηλικίας η συχνότητα της νόσου αυξάνεται και φτάνει το 60% σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Σε νέους ασθενείς έχει διαπιστωθεί έλλειψη των βαλβίδων της κοιλιάς ( λαγονίων φλεβών) σε ποσοστό 15-20%.Γι αυτό το λόγο βλέπουμε ανθρώπους 25-35 ετών με προχωρημένη φλεβική ανεπάρκεια και εκσεσημασμένους κιρσούς χωρίς άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

  Η χρόνια Φλεβική στάση είναι η απαρχή μιας σειράς προβλημάτων που έχουν σαν συνέπεια την φλεβική υπέρταση. Αυτή με τη σειρά της δημιουργεί χρόνια φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου ιστού, υπέρχρωση, σκλήρυνση των ιστών, έκζεμα, οίδημα και παραμόρφωση . Οι φλέβες διογκώνονται, γίνονται ελικοειδείς,πιέζουν το δέρμα , το λεπταίνουν αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτόματης αιμορραγίας ή μετά από τραυματισμό.

  Ο ασθενής υποφέρει στην καθημερινή του ζωή από κράμπες, καυσαλγίες, αδυναμία παραμονής του σε ορθία στάση,παραισθησίες, μουδιάσματα, φαγούρα και αίσθημα βάρους και τάσεως.

  Η κατάσταση αυτή αν μείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί σε περαιτέρω ιςτικές βλάβες , σε θρόμβωση των φλεβολίων και τέλος το δέρμα ανοίγει και δημιουργεί άτονο έλκος.

  Βασικός στόχος της θεραπείας είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η Φλεβική υπέρταση . Εάν οφείλεται στο ενώ τω βάθει δίκτυο τότε η κατάσταση είναι χρονία και μπορεί να προέρχεται από θρόμβωση και ανεπάρκεια των εν τω βάθει φλεβών ή από ελαττωματική λειτουργία των βαλβίδων.

  Εάν οφείλεται στο επιπολής δίκτυο τότε η αιτία είναι ανεπάρκεια των σαφηνών φλεβών και των συςτοίχων βαλβίδων τους, δηλαδή των σαφηνομηριαίων βαλβίδων και των σαφηνοιγνυακών. Σε άλλες περιπτώσεις ανεπαρκούν οι διατιτρώσες φλέβες( οι οποίες ενώνουν το επιπολής με το εν τω βάθει δίκτυο) και εντοπίζονται στον μηρό και την κνήμη .

  Ακόμα και η διάταση των σαφηνών έχει βρεθεί ότι προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή οπότε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ενδοσκοπικά με laser.

  Αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας:

  Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει τα φλεβοτονικά φάρμακα και τις ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή καλσόν, καθώς και τα γενικά μέτρα, όπως αθλητικές δραστηριότητες( περπάτημα , κολύμπι, ποδήλατο, τζόκιγκ) μπάνιο με κρύο νερό και μασάζ από το κάτω μέρος του ποδιού προς τα επάνω.

   

  Η επέμβαση με laser:

  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη .
  • Διαρκεί 40-50 λεπτά για το κάθε σκέλος και δεν απαιτεί τομές.
  • Αποκαθίσταται η χαλάρωση και η σωστή λειτουργία των φλεβών χωρίς αφαίρεση των σαφηνών.
  • Πραγματοποιείται με σεβασμό των ιστών χωρίς τραύμα και με βάση τη φυσιολογική λειτουργία των φλεβών.
  • Διορθώνεται η ανεπάρκεια των βαλβίδων και με συνοδό βαλβιδοπλαστική .
  • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα , διότι δεν αφήνει ουλές ,και ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου.
  • Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες.
  • Δεν χρειάζεται μετεγχειρητική φροντίδα όπως η παλιά μέθοδος διότι δεν έχει χειρουργικό τραύμα.
  • Δεν έχει τις υποτροπές των κλασσικών μεθόδων .
  • Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 3-4 ημέρες

  Όσο γρηγορότερα διαγνωσθεί η πάθηση τόσο καλύτερα θα αντιμετωπισθεί στην αρχή συντηρητικά και αργότερα επεμβατικά. Η επιτυχία και αποτελεσματικότητα ξεπερνά το 95% όταν η κλασσική μέθοδος δεν ξεπερνούσε το 60%.Αυτό οφείλεται αφενός στο φαινόμενο της νεοαγγειογένεςης που παρατηρείται μετά από σαφηνεκτομή σε μεγάλο βαθμό αλλά και αφετέρου και στο ότι η επέμβαση με laser γίνεται ολοκληρωτικά με καθοδήγηση υπερήχου . Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εντοπίζονται φλέβες εσωτερικά που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι και που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα μετά από καιρό αν δεν αντιμετωπισθούν.

  Ένα ακόμα πλεονέκτημα του ενδοσκοπικού laser είναι ότι δεν τραυματίζονται νεύρα, ούτε ιστοί, δεν καταστρέφονται φλέβες ζωτικές και υγιείς,καθώς και ότι εντοπίζουμε τις πάσχουσες φλέβες με μεγάλη ακρίβεια λόγω της καθοδήγησης υπερήχου.Οι δυνατότητές του είναι μεγάλες, η εμπειρία μας κάνει τελειότερους και η τεχνολογική εξέλιξη διευρύνει τους ορίζοντες αντιμετώπισης.

All Posts
×