• Αρτηριακές παθήσεις

  Χρόνια περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια

  Τι είναι η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια

  Η αποφρακτική αρτηριοπάθεια οφείλεται κατά κανόνα στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα κάτω άκρα.

  Οι αρτηρίες αυτές είναι η αορτή, οι λαγόνιες αρτηρίες (κοινή, έσω και έξω λαγόνιος), οι μηριαίες αρτηρίες (κοινή, εν τω βάθει και επιπολής), οι ιγνυακές και τέλος οι κνημιαίες αρτηρίες.

  Η αθηρωμάτωση προκαλεί στένωση ή απόφραξη των αρτηριών και μειώνει τη ροή του αίματος με συνέπεια να μην φτάνει τόσο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες όσο χρειάζεται ο οργανισμός στα κάτω άκρα.

  Η ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας γίνεται σταδιακά και περιλαμβάνει τη συσσώρευση λιπιδίων, αιμοπεταλίων, ινώδους ιστού και ασβεστίου στο αρτηριακό τοίχωμα.

 • Στένωση Νεφρικών Αρτηριών

  Τι είναι η νεφραγγειακή υπέρταση και η στένωση νεφρικής αρτηρίας;​

  Η στένωση της μίας ή και των δύο νεφρικών αρτηριών είναι αιτία ψηλής πίεσης (νεφραγγειακή υπέρταση) ή και ατροφίας των νεφρών. Η ατροφία του νεφρού χαρακτηρίζεται από μείωση του μεγέθους και της λειτουργίας του.

 • ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΥΡΙΣΜΑΤΩΝ

  Παθήσεις Θωρακικής Αορτής

  Η θωρακική αορτή αποτελείται από την ανιούσα αορτή,

  το αορτικό τόξο και την κατιούσα θωρακική αορτή,

  έως το διάφραγμα. ​

  Παθήσεις

  Ανεύρυσμα Αορτικής Ρίζας

  Ανεύρυσμα Ανιούσης Αορτής

  Ανεύρυσμα Αορτκού Τόξου

  Διαχωριστικό Ανεύρυσμα Ανιούσης Αορτής

 • Καρωτιδική νόσος – Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

  Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και καρωτιδική νόσος: Πως αντιμετωπίζονται;​

  Το Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο γνωστό και από την αρχαιότητα ως αποπληξία, αποτελεί σήμερα έναν σοβαρό παράγοντα απειλής της ανθρώπινης ζωής αλλά και αναπηρίας. Παρότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τα δύο τρίτα των περιστατικών αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης διπλασιάζεται σε κάθε δεκαετία μετά τα 55.
  Στενά συνυφασμένη με την εμφάνιση ΑΕΕ είναι η καρωτιδική νόσος. Οι καρωτίδες αρτηρίες πορεύονται στο λαιμό (μία σε κάθε πλευρά) και παρέχουν αίμα κατά κύριο λόγο στον εγκέφαλο. Κάθε κοινή καρωτίδα διχάζεται σε δύο επιμέρους κλάδους: την έσω και την έξω καρωτίδα. Η έσω είναι αυτή η οποία τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο και μάλιστα το πρόσθιο τμήμα του, το οποίο ελέγχει τη σκέψη, την προσωπικότητα, την ομιλία, την αισθητικότητα και την κινητικότητα του σώματος. Η έξω διανέμεται στα μαλακά μόρια του προσώπου και στην κεφαλή.

All Posts
×